Nehéz Zene

Rendszeres, minden pénteken jelentkező rovatunkban egy-egy zenészt mutatunk be, kevésbé hétköznapi (vö.: péntek) videófelvételén keresztül. A cél, hogy egész hétvégére raktározható zenei benyomást sugározzunk nehézzenei színvonalon.

Az általunk eddig legdurvább giráros videó következik Fernando Lima brazil, és Cecilia Siqueira uruguayi gitárművész jóvoltából. Olyat már látunk, hogy ketten nyüstölnek egy gitárt, de ami 0:53 körül kezdődik, egészen elképesztő: kölcsönösen a másik által lefogott húrokat pengetik mindketten, mindezt teljes könnyedséggel.

 

Cimkék: pénteki zenész

Rendszeres, minden pénteken jelentkező rovatunkban egy-egy zenészt mutatunk be, kevésbé hétköznapi (vö.: péntek) videófelvételén keresztül. A cél, hogy egész hétvégére raktározható zenei benyomást sugározzunk nehézzenei színvonalon.

Yngwie Malmsteen svéd gitárvirtuóz. Jól tud gitározni. (vö: videó alább) Amúgy Kerub kolléga nem érti, hogy ennyi gyűrűvel az ujjain ez hogyan lehetséges.

(Yngwie Malmsteen - Angels Of Love c. akusztikus lemezéről kritika hamarosan.)

Sorozatunkban a nehézzene határterületeiről szemlézünk; zenei, vagy audiovizuális produkciókat keresünk, melyek egy félrement ötlet, öncélúság, vagy szándékolt paródia miatt roppant idegesítőek, esetleg viccesek.

Tiago della Vega 2008-as Guiness-rekordja ékes példája annak, amikor egy egyébként tehetséges zenész kezében a hangszer önkielégítő-eszközzé válik. A srác amúgy is gyors témáját pengetve 170 bpm-ről egy lépcsőben felmegy 320 bpm-re, de akkor már tényleg csak valami motorberregésbe oltott esztergazaj hallatszik. Borzalmas.

Zene szemeinknek [3.] [+]

2009. november 9. 5:17 / Kerub

A meglepetés erejével, néha felbukkanó sorozatunkban olyan filmeket, ill. dokumentumfilmeket kersünk és ajánlunk, amelyek érdekes vagy szokatlan megközelítéssel fókuszálnak a zenére vagy hangszeres tudásra, illetve olyan rövidfilmeket, installációkat, melyek a képet kísérő zenei megoldásaik miatt érdemesek a szélesebb közönség figyelmére.

Szép melóval összevágtek néhány zajt Tarantino kultfilmjéből, a Ponyvaregényből. Csak meg ne ijedjen senki az első lövésektől.

Cimkék: zene szemeinknek

Rendszeres, minden pénteken jelentkező rovatunkban egy-egy zenészt mutatunk be, kevésbé hétköznapi (vö.: péntek) videófelvételén keresztül. A cél, hogy egész hétvégére raktározható zenei benyomást sugározzunk nehézzenei színvonalon.

Erik Mongrain egyike azoknak a freestyle akusztikus gitárosoknak, akinek technikáját kicsit emészteni kell. A 0:40 utáni üveghangolások egészen elképesztőek.

A nemrég Meinl endoserré lépett Borlai Gergő dobos-zeneszerző 2010 februárban mutatja be harmadik, M.M.M. című szólóalbumát, melynek külön érdekessége, hogy  Scott Kinsey amerikai billentyűs-producer-zeneszerző (ld. Tribal Tech) keverte. Az albumon gitárokon közreműködik Lukács Peta, Tátrai Tibor, Sipeki Zoltán. Basszusgitárokon Matthew Garrison, Gary Willis, Barabás Tamás, Giret Gábor és Papesch Péter, a billentyűszólókat pedig Scott Kinsey, Kaltenecker Zsolt és Oláh Tzumo Árpád nyomták fel. Egy dalban Fekete Kovács Kornél is játszik trombitán.

A lemezről a Barbarian Barbie c. szám (melyben Borlai mellett Barabás Tamás, Lukács Peta, Sipeki Zoli és Oláh Tzumo Árpád hallható) videója debütált először. Íme:

Variációk egy témára [5.] [+]

2009. november 3. 23:50 / Kerub

Ritkán, vagy nagy ritkán jelentkező sorozatunkban időtlen klasszikusokat kutatunk, melyek gyökeresen új értelmezésekre adtak ihletet. Zenei témák, dalok eredetiben, majd adaptálva, vagy fenekestül felforgatva.

Autumn Leaves

Ha cím nem is mond sokat elsőre, az Autumn Leaves (Őszi falevelek) témáját biztosan mindenki hallotta már. Az eredetileg 1945-ben, "Les feuilles mortes" címen Franciaországban Joseph Kosma és Jacques Prévert kezei között született témát milliónyian feldolgozták már. Énekkel valódi "pop standard", instrumentális-improvizatív formában pedig "jazz standard" lett. Az alábbi gyűjtés olvasónk, V.B. gyűjtése, köszönet érte!

Először Andi Kober bőgő-slap interpretációja következik.

Aztán ukulelés verzióban, ilyen utcai performansz keretében van az egésznek egy furcsa romantikája, mindenesetre az úriember kezében jól áll a szerény hangszer.

Gypsy Bop, cigó jazz-ben is elég szép munka, szerintünk is az egyik legjobban eltalált.

Mr. Swing előadásában pont a "jazz standard" bújik elő - ez fegyelmezett, szép előadás - a bőgős szólója pedig nehézzenei.

Cimkék: variációk

Az ősz bejöttével kicsit szétestünk, emiatt majdnem teret is nyert a könnyűzene az éterben, de össze fogjuk szedni magunkat gyakoribb frissítésekre - kezdjük is mindjárt a közeljövő fontosabb koncertjeivel.

Carl Palmer Band
Budapest, a38 állóhajó, 2009. november 4. szerda 20:00.

A "dobosok dobosa", az Emerson, Lake & Palmer "P"-je. Előre tolt hatalams dobszerkó, virtuozitás, zeneiség: igazi progresszívrock-ünnep lesz ez is.
Jegyár: elővétel 5700 Ft, a fellépés napján 5700 Ft

Power of Three - Chick Corea, Stanley Clark and Lenny White
Budapest Kongresszusi Központ, 2009. november 7. szombat 20:00

Az S.M.V. bőgős projektből először az "S" (Stanley Clark) által képviselt részleg tűnik fel, hogy fantasztikus legyen.
Jegyár: 8900-15900 Ft

Marcus Miller Band
Budapest, Petőfi Csarnok, 2009. november 24. kedd 20:00

Az S.M.V. bőgős projektből "M" is jön aktuális, legújabb formációjával. A produkciónak, mint rendesen, most is megkérik az árát, de a csalódás kizárható.
Jegyár: 12 000 Ft.

 

Ajánlanánk tovább 2009. november 15-én Tommy Emmanuel akusztikus gitáros MÜPÁ-s koncertjét is (előzenekar: Máirtín O'Connor Trio), de erről biztosan tudjuk, hogy teltházas és minden jegy elkelt.

Cimkék: koncert, ajánló

Leírás

„A zene politikailag gyanús dolog”
(Settembrini)

A világ legjobb zenéi. - A fusion jazz-től a thrash metalig. Nehézzene. Nem könnyű.

Levél nekünk

Keresés

Keres

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

IGEN Cikkgyűjtő

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

© 2008-2022, IGEN