Nehéz Zene

Július 1.: Dream Theater, Budapest [+]

2009. május 29. 10:24 / Kerub

Kemény, hogy helyszínként már a 6000 fős PECSA Szabadtéri Színpad is kicsinek bizonyult és idén júluis az első alkalom, hogy a Papp László Sportarénában rendeznek Dream Theater koncertet. Még a legcinikusabb zenehallgatókat is elismerő bólogatásra késztető banda új lemezét készül bemutatni nálunk, mely szűk két éve az első a legutóbbi, Systematic Chaos óta. (A Black Clouds & Silver Linings június 23-án kerül boltokba.)

 

DREAM THEATER
Tour 2009. június 1., Aréna
Vendég: Cynic

Jegyárak:
Ülő:
7.500.-
8.900.-
9.900.-
12.500.-
15.000.-

Álló:
9.900.-

 

Bár Torres Dani mostanában keveset hallat magáról, azért nem kell bánkódniuk a progresszív metál és technikás gitárcsilingelés drukkereinek. A Portnoy-Petrucci-Chapman Levin (kössz GVM! - a szerk.) felállású Liquid Trio Experiment új anyaga (When The Keyboard Breaks: Live In Chicago) már most hozzáférhető, június 23-án Black Clouds & Silver Linings címmel új DT album kerül boltokba, melyet Budapesten július elsején mutatnak be a Papp László Budapest Sportarénában. Nézzük sorban.

A Liquid Trio érdekes képződmény. A DT kétségkívül legismertebb és sikeresebb projektjének, a Liquid Tension Experimentnek (Portnoy-Petrucci-Rudess-Levin) billentyű nélküli változata, mely (legalábbis a hivatalosan keringő történetek szerint) a véletlen műve: alkalomszerű jammelésekből, vagy Jordan Rudess billentyűs hangszerének lerohadásából formálódott. A Liquid Tension fennállásának tízedik születésnapját ünnepelte 2008-ban; a most hivatalos bootlegként megjelenő koncertet tavaly június 25-én rögzítették Chicagóban. Az esemény érdekességét a már említett véletlen adta: miután nem sokkal a kezdőhangok után billentyű hirtelen elnémult, a formáció minden előzetes elképzelést feülíró zenélésbe csapott (Jordan Rudess pl. néhol gitározik).

Némileg összeszedettebb koncepciókból építkezik a Black Clouds & Silver Linings, a Dream Theater új albuma. A június 23-án megjelenő anyag érdekessége, hogy a teljes album mellett egy olyan CD-t is magába foglal, amelyen az album instrumentális változatát lelhetjük föl, plusz hat feldolgozást, melyekről egyelőre semmit sem tudni, ám hat héttel a megjelenés előtt, a Roadrunner Records hetente egy-egy feldolgozás dalt kiszivárogtat a digitális terjesztőkön keresztül. Az album producerei a dobos Mike Portnoy és a gitáros Petrucci voltak.

A lemezbemutatót Magyarországon július elsején láthatjuk, a Sportarénában.

Továbbkattintva két hallgatnivaló: egy 1 perces esszencia, melyet Mike Portnoy mutatott be február 27-én Eddie Trunk Friday Night Rocks rádióműsorában az új albumról, valamint egy Liquid Trio Experiment, korábbról.

Tovább

Ha mások nem, a szabadtéri Pecsás Dream Theater koncert előtt órákig kerítésrácsok között videózó megszállottak biztosan ismerik az önálló James LaBrie univerzumot annyira, hogy nem kelljen magyarázni Marco Sfogli nevét. A DT énekes 2005-ös Elements of Persuasion c. szólólemezén kívül Jordan Rudess billentyűs The Road Home albumán is hallható az olasz gitárvirtuóz játéka.

There's hope címmel nemrég megjelent szólóanyaga pedig azonnal szélesebb közönségért kiált.

Az Dream Theater tagok neve egyfelől rettentő erős garancia Sfogli tudására, érzésünk szerint már most a világ egyik legfigyelemreméltóbb tehetsége (28 éves sincs!) - kérdés, mennyire sikerül elnyernie szólóalbumával azt a bizonyos odafigyelést szakmai és zeneértői körökből.

Marco Sfogli - Andromeda

 

Az albumra tizenegy szám került. Konceptlemezről szó sincs, a tételeket csakis egymástól független stílusgyakorlatként, egy portfólió különálló elemiként értelmezhetjük. Sfoglit sem lehet elkönyvelni egyetlen stílus képviselőjének, eddigi munkásságában épp úgy jelen volt a metál, mint a pop, a blues vagy a country. Hangzásban viszont nagyon is egységes az album.

Tovább

Leírás

„A zene politikailag gyanús dolog”
(Settembrini)

A világ legjobb zenéi. - A fusion jazz-től a thrash metalig. Nehézzene. Nem könnyű.

Levél nekünk

Keresés

Keres

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

IGEN Cikkgyűjtő

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

© 2008-2022, IGEN