Nehéz Zene

Az utóbbi idők leghasznosabb honlapja [+]

2009. szeptember 27. 22:49 / Kerub

Nehéz ezt bárhogy is kommentálni, lényeg, hogy sikerült fellelnünk az egész internet egyik leghasznosabb honlapját Computer Power Test óta. Hihetetlen innováció.

Normál zenei A hang

Cimkék: lapszemle

Az utóbbi évek egyik legfigyelemreméltóbb jelensége az egyfolytában alakulóban levő zeneiparban az, hogy a felhasználók már nem feltétlenül birtokolni akarják a zenét, hanem csak bármikor hozzáférhetően lejátszani. Erre pedig a videómegosztó oldalak tökéletesen alkalmasak. A YouTube forgalmának tekintélyes részét a zenés videók (elsősorban videoklipek) adják, ám nagyon sok a plusz képanyag nélkül, kifejezetten csak hallgatás céljából feltöltött videó is. Annak pedig már régóta nincs hírértéke, hogy manapság nem a tévét bámulva várjuk, hogy leadják végre a kedvenc klipünket, hanem amikor csak akarjuk, megnézzük azt a neten. Akárhogy is nézzük, ez egyre fontosabb és nagyobb piacot jelent, aminek viszont a játékszabályai még egyáltalán nincsenek kikristályosodva.

A Quart teljes cikke erre folytatódik >>>>>>

Cimkék: lapszemle

A 6. Veszprémi Ünnepi Játékok első jazz fellépője a 62 éves norvég-lengyel származású muzsikus-zeneszerző, Jan Garbarek és együttese volt. Európa leghíresebb szaxofonosa 2009. július 24-én lépett fel a zsúfolásig megtelt Veszprémi Vár Szentháromság terén. A hazánkban igen gyakran - legutóbb idén májusban a Szent István Bazilikában a Hilliard Ensemble énekegyüttessel - fellépő művész legújabb felállású formációjával ejtette ámulatba a nagyérdeműt, Rainer Brüninghaus billentyűssel, Yuri Daniel basszusgitárossal és Julio Barreto dobossal kiegészülve.

A teljes beszámoló partnerünk oldalán olvasható.

Néha a legnagyobb jazzerekkel is előfordul, hogy a kortárs könnyűzenéhez, azaz a pop-rock stílushoz nyúlnak hozzá. A következő öt videóban Michael Jackson, Peter Gabriel, ABBA, Faith No More és Oasis számok Miles Davis, Herbie Hancock, Nils Landgren & Viktoria Tolstoy, Paul Jackson, Jr., valamint a Brad Mehldau Trio előadásában.

Miles Davis feat. Michael Jackson

A másik négy videó partnerünk oldalán megtekinthető.

Mint ahogy korábban írtuk, mindig vigyázban állunk azon nagy zenészek előtt, akik kitüntető alázattal vannak a közönség felé, netalán ha felénk járnak, meg is tudják szólítani a magyar lelket, valamilyen rendhagyó produkcióval. Márpedig május másodikán, a Snétberger-Bona-Vinaccia koncerten (mint ahogy az Greg minden részletre kitérő beszámolójából is kiderül) ez történt. Az alábbi videón  Richard Bona a Kis kece lányon kezdetű népdalt énekli.

Tovább

Cimkék: lapszemle, richard bona,

Szerintetek melyik minden idők legjobb albuma? Van egyáltalán ilyen? Van értelme ilyenen gondolkodni? A Rolling Stone magazin megpróbálta.

A Rolling Stone magazin szerkesztői történetesen 237 megkérdezett "illetékes" szavazatai alapján állították össze minden idők legfontosabb albumainak listáját. A felkért szavazók közt zenészek, újságírók, lemezkiadók vezetői, valamint rádiós műsorvezetők voltak, a voksokat pedig az Ernst & Young cég dolgozta fel (a súlyozásos módszer lényegét mondjam el, vagy a Coca Cola receptjét?). Az eredmény a Rolling Stone: Minden idők 500 legjobb albuma című könyv lett.

A teljes cikk a B-oldal blogon olvasható.

A dologhoz muszáj hozzátennünk, hogy Miles Davis Kind of Blue c. 1959-es albumának előkelő helyezésével, Muddy Waters szerepeltetésével, a The Dark Side of the Moon első ötvenben elfoglalt helyével nagyon egyetértünk, ám Santana 1969-es albumát és a Master of Puppets-et szívesebben láttuk volna az első 100-ban. (Ha valaki lusta egynél többet kattintani, a teljes lista a wikipedián is fent van.)

Cimkék: lapszemle

"Victor Bailey basszusgitáros sokadik alkalommal járt már Budapesten, azonban valószínűleg a 2009. március 25-i Millenáris Teátrumban tartott teltházas koncertje volt az eddigi legjobban sikerült fellépése. Bailey különböző felállású zenekaraival szerepelt a Petfőfi Csarnok, illetve az A38 színpadán: Joe Zawinullal, Omar Hakimmal, Jim Bearddel, Bennie Maupinnal, Lenny White-tal, most legújabb formációja debütálásának lehettünk szem- és fültanúi."

A teljes beszámoló partnerünk oldalán olvasható.

Cimkék: lapszemle, bailey

A Replika c. társadalomtudományi folyóirat 2005. augusztusi számának egyik cikkére hívta fel PZM a figyelmünket. Az írás terjedelmesen, kottákkal teletűzdelve fejtegeti a klasszikus zene (pl. Bach) és a heavy metal virtuozitásának hasonlóságait. A gondolatmenet egész korrekt, vájtfülű zeneértőknek mindenképpen ajánlott.

[PDF dokumentum]

A nyolcvanas évek kiemelkedő metálgitárosainak stílusát és technikáját elemezve a szerző - Robert Walser, az amerikai populáris zene kiemelkedő kutatója - amellett érvel, hogy a szóban forgó művészek tudatosan építenek klasszikus zenei modellekre, és a kreatív virtuozitás komolyzenei mércével mérve is magasarendű formájához jutnak el. Walser szerint paradox módon épp a metálzene, ez a primitívnek vélt, az akadémiai diskurzusból kizárt szféra őrizte meg a XX. század előtti virtuóz komolyzene néhány fontos értékét.
(Replika fülszöveg)

Leírás

„A zene politikailag gyanús dolog”
(Settembrini)

A világ legjobb zenéi. - A fusion jazz-től a thrash metalig. Nehézzene. Nem könnyű.

Levél nekünk

Keresés

Keres

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

IGEN Cikkgyűjtő

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

© 2008-2022, IGEN