Nehéz Zene

B.B. King a Papp Lászlóban [+]

2009. június 30. 12:38 / nikola

Ismét egy drága koncertet ajánlunk figyelmetekbe. Idén nyáron hazánkba látogat B. B. King, akiről valóban állíthatjuk, hogy akkora nagy legendája a blues-nak, amihez foghatóan nagy nem sok van. A nehézzenei élmény garantált, innentől már minden csak a matekon múlik.

Rövid kedvcsináló

B.B. King

Egy ültetvényen született a Mississippi állam beli Itta Benában. Kilenc évesen kezdett gitározni, kórusba is járt. 20 éves korában Memphisbe ment, ahol utcazenélésből próbált megélni, később a helyi WDIA rádióállomás lemezlovasaként dolgozott. Itt kapta a „The Beale Street Blues Boy” becenevet, mely később „Blues Boy King”-re, végül B. B. Kingre rövidült.

1968-ban Johnny Winterrel és Mike Bloomfielddel koncertezett nagy sikerrel, aminek következtében a The Rolling Stones 1969-ben meghívta amerikai turnéjára. Ugyanebben az évben szerezte a "The Thrill Is Gone" című dalát, mellyel már nem csak a blues, de a poplisták élére is felkerült. Munkássága elismeréseként 1984-ben beválasztották a Blues Foundation Hall Of Fame-be, 1987-ben pedig a Rock And Roll Hall Of Fame-be. Minden idők legaktívabb zenésze, még 70 éves korán túl is évi 200 fellépése van.

A kisgyerek korától gitározó King soha nem járt tanárhoz, tudását autodidakta módon sajátította el. Stílusában érződik a delta blues lüktetése, de ezt a hangzást sikerrel vegyítette a kor más gitárosaira jellemző dzsesszes motívumokkal, így létrehozva az eredeti B. B. King-hangzást. Saját bevallása szerint az akkordjáték sosem volt az erőssége, de tempóérzéke, ujjvibratoja, és az egész dallamjátéka egyedülálló.

(via wikipedia)

 

Időpont: július 16., csütörtök, 20:00
Helyszín: Papp László Sportaréna
Beugró: 7.500 - 29.900 Ft-ig

Cimkék: b.b. king, ajánló, blues

Tavaly egy vájt fülű kollégám invitált a címben említett úriember koncertjére, mert gitárosként szégyen, de addig nem hallottam róla. Majd felkészülvén a diszkográfiából már úgy álltam hozzá, hogy nagy kár lenne kihagyni, az eseményről kifelé jövet pedig már életem egyik legnagyobb hibájának tartottam volna, ha elmulasztom..

Egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány gitárostól hallottam ilyen világszínvonalú ízes, karakteres játékot. Pluszpont, hogy az előadásmód sem szomorkás-cipőbámulós, mert hiába jó a zenész, azért egy blues-rock koncerten nem árt, ha élettel teli a színpadi produkció is. (Főleg, hogy ő énekel végig, és még a mikrofonhoz kötöttség ellenére is pörögnek az események)

Így ezen a csatornán keresztül is csak buzdítani tudok minden gitárost, zenészt, vagy inkább minden élőzene-kedvelőt, hogy ha ideje és tárcája engedi, látogasson el május 22-én a Millenáris Teátrumba, hogy a mulasztását pótolja (annak, aki látta tavaly, nem hiszem, hogy egy percig is kétséges, hogy ott kell lenni).

Akinek sikerült felcsigáznom az érdeklődését, annak a részletek:

2009. május 22., péntek, 20:00, Millenáris Teátrum

Joe Bonamassa (USA)

Jegyár elővételben 5000 Ft

Little AxeAzt hittem, eléggé feltérképeztem hősünket és társait a koncert előtt ahhoz, hogy elmondhassam: körülbelül sejtem, mire számíthatok. Nem tévedtem nagyon a zenében, de az esemény különleges hangulata posztolásra sarkallt.

Kicsit megijedtem, amikor a hajóra toppantunk hozzám hasonlóan elborult ízlésű kollégámmal: "újabb előadót fogunk Magyarországról ezzel a nézőszámmal elijeszteni.."-gondoltam, de szerencsére kezdésre befutottak annyian, hogy ezt az érzést elhessegethessük.

A Tudósokat sosem hallottam ezelőtt, bár általános iskolásként mélyen az elmémbe égett az 'Apa kocsit hajt' című klasszikusuk, de kiderült, több ez a zene ennél. Iszonyat jó hangszereseket gyűjtött maga köré Dr. Máriás, és nekem bejött, amit csináltak. Nem hallottam még előadót ilyen finoman, intelligensen politizálni, bár néha az obszcenitás is szerepet kapott, de nem éreztem öncélúnak azt sem. Kár, hogy az új lemez címadója, D. Ibolya választott képviselőnk nem volt jelen, azért nem mindennap írnak valakiről lemezt...

Tovább

Cimkék: blues, beszámoló

Blues-fúzió: Little Axe a Hajón [+]

2009. március 29. 12:56 / McFly

színes, fekete-fehér magyarul beszélő szerelmes akciófilmÖrömteli nap lesz április hatodika a blues szerelmeseinek (vagy a hiphop, vagy a Living Colour, és/vagy  Rolling Stones-fanoknak). Hazánkba látogat ugyanis Little Axe, polgári nevén Skip McDonald, aki erős szálakon kötődik az imént felsoroltakhoz.

Zenéjét kategorizálni nem egyszerű feladat, talán a legjobb szó rá, hogy nagyon "amerikai". A tradicionális blues dominál benne hiphop-alapokkal , fúziós, chillout-os, gospel  elemekkel egyedivé fűszerezve.

A kísérő zenészekről is érdemes szót ejteni: a Living Colourból ismert Doug Wimbish szolgáltatja a basszust, a sztárvendég (már akinek nem elég Doug) pedig Bernard Fowler lesz, aki lassan 25 éve dolgozik a Stones-szal főként háttérénekesként.  (A legutóbbi, Scorsese által jegyzett Shine a Light című mozifilmben is hallhatták/láthatták a banda rajongói.)

Mindezen stíluskavalkádhoz jön még a Tudósok, amolyan cseresznyeként a tejszínhabon, akik Dávid Ibolya titkos élete című új albumukat mutatják be a nagyérdeműnek. 

2009.04.06.Hétfő, 20H, A38 Hajó:             
Little Axe (USA) - Blues For The XXI. Century, előtte:Tudósok    
           

Jegyárak: Elővétel 3500 Ft, a helyszínen 4000 Ft

Cimkék: blues, ajánló

Leírás

„A zene politikailag gyanús dolog”
(Settembrini)

A világ legjobb zenéi. - A fusion jazz-től a thrash metalig. Nehézzene. Nem könnyű.

Levél nekünk

Keresés

Keres

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

IGEN Cikkgyűjtő

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

© 2008-2022, IGEN