Nehéz Zene

Pénteki zenész - Ritmusgengszterek, harmónianácik [45.] [+]

2010. szeptember 24. 15:25 / Csodatevő Nikola

Rendszeres, minden pénteken jelentkező rovatunkban egy-egy zenészt mutatunk be, kevésbé hétköznapi (vö.: péntek) videófelvételén keresztül. A cél, hogy egész hétvégére raktározható zenei benyomást sugározzunk nehézzenei színvonalon.

Holnap lenne 62 éves John Henry „Bonzo” Bonham, a Led Zeppelin egykori, a világ valaha élt egyik legjobb dobosa. Harminckét évesen halt meg; halála egyben Led Zeppelin feloszlását is jelentette.

A zenekar egyik legismertebb dala Bonzo szólószáma, a Moby Dick. A szerzeményt először 1968. december 30-án, Spokane-ben adták elő, és ettől kezdve ritka volt, amikor nem játszották el. A dalt rövid gitárriffelés vezeti fel, majd elkezdődik a lenyűgöző dobszóló. A stúdióváltozat mindössze 4 perc 21 másodperc, de a koncerteken a 15–20 perces változat volt a megszokott. John Henry Bonham-ra a Moby Dick egy 1975-ös koncertfelvételével emlékezünk.

Led Zeppelin: Moby Dick - 1. rész

Led Zeppelin: Moby Dick - 2. rész

Led Zeppelin: Moby Dick - 3. rész

Rendszeres, minden pénteken jelentkező rovatunkban egy-egy zenészt mutatunk be, kevésbé hétköznapi (vö.: péntek) videófelvételén keresztül. A cél, hogy egész hétvégére raktározható zenei benyomást sugározzunk nehézzenei színvonalon.

A The Vocal People az a capella éneklés magasiskolája. Hat énekes két beatboxossal csak olyan hangszeres kíséretet nem imitál, amilyet nem akar. Az alábbi egyvelegben Bach-tól az elektronikus zenén át a '90-es évek trash pop slágereiig terjedő zenei sokszínűségen keresztül mutatják meg, hogy nagyon értik a dolgukat.

Pénteki zenész - Ritmusgengszterek, harmónianácik [43.] [+]

2010. szeptember 10. 12:01 / Csodatevő Nikola

A mostantól remélhetőleg ismét rendszeres, minden pénteken jelentkező rovatunkban egy-egy zenészt mutatunk be, kevésbé hétköznapi (vö.: péntek) videófelvételén keresztül. A cél, hogy egész hétvégére raktározható zenei benyomást sugározzunk nehézzenei színvonalon.

Pofátlanul hosszú kihagyás után ismét foglalkozunk a nehézzenével. Tanévnyitó himnuszként hallgassuk meg a Focus zenekar Hocus Pocus c. tételét. A holland rockzenekart Thijs van Leer alapította 1969-ben. Van Leer a klasszikus zenészből rockerré vált orgonista/fuvolás/gitáros/szájharmonikás tipikus esete: messziről látszik, hogy nem teljesen normális, a szó pozitív értelmében. A Focus zenekar fennállása során nyolc albumot adtott ki, amelyek meghatározó jelentőségűek a roctörténetben, nagy hatással voltak többek közt a Jethro Tull korai zenéjére.

Leírás

„A zene politikailag gyanús dolog”
(Settembrini)

A világ legjobb zenéi. - A fusion jazz-től a thrash metalig. Nehézzene. Nem könnyű.

Levél nekünk

Keresés

Keres

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

IGEN Cikkgyűjtő

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

© 2008-2022, IGEN