Nehéz Zene

Deák Endre ajánlója

Most pénteken, április 17-én Budapestre, az a38 hajóra látogat a scratch, mint műfaj kiagyalója, az első hip-hopper, aki bekerült a Hall of Fame-be: Grandmaster Flash.

A hetvenes évek végén Harlemben és Bronxban tőle illetve a lemezjátszóitól zengtek az utcák; ő kezdte el kézzel is forgatni előre és vissza a bakeliteket, ezzel sajátos zörejeket, effekteket létrehozva. Ez a fajta játékstílus kapta a scratch (gusztustalanul, fonetikusan leírva szkreccs) nevet. Újításának súlyát mi sem jelzi jobban, minthogy azóta külön erre a játékmódra alkalmas lemezjátszókat gyártanak, és kifejezetten erre a célra jó hangokat tartalmazó lemezeket vesznek fel.

A koncerten a számos nagy öreget felvonultató (Busta Rhymes, Big Daddy Kane, KRS-One, Snoop Dogg), márciusban megjelenő Bridge című életműlemez hangzik el.

Tovább

dylanÁprilis 3-án közvetlenül a legendás Sisters of Mercy koncertje után az A38 hajó gyomra átadja a helyet Dylan-nek, aki feladva földmérői karrierjét, a szintezőműszerek helyett inkább a lemezjátszókat választotta munkaeszközéül. Dylan meghatározó szereplő az Egyesült Királyság drum and bass szénájában, feleségével Robyn Chaos-szal a Therapy Sessions névvel fémjelzett utazó cirkusz egyik szülőatyja és a Freak Recordings mindenese, amelyik nem kisebb céllal jött létre, mint azzal, hogy begyűjtse a legelborultabb zenéket játszó, DJ-ket és producereket.

A stílus, amit művel a hardstep nevet viseli, ami nem más, mint a drum and bass egyik legszélsőségesebb irányzata. A gépzenék világában kevésbé jártas, avatatlanabb fülűek talán a metróépítésre asszociálnának egy-egy hardstep szám hallatán, de ennél jóval komplexebb műfajról van szó. A végtelenségig loopolt dobminták és egy thai masszázzsal felérő basszusszőnyegek adják az alapot, kicsit a breakcore nyomdokain haladva, folyamatos váltásokkal megspékelve. Sokszor elkalandozik a hardcore techno világába is, sőt ezen kívül jócskán merít indusztriális zenék kelléktárából. A drum and bass ezen ága kiválóan alkalmas arra, hogy néhány szomszédunkat és/vagy rokonságunkat egy alapos kiképzésben részesítsük.

Ami a drum and bass-ben Dylan , a HC-ben mondjuk a Dillinger Escape Plan, vagy a metálban a Meshuggah. Talán már mindenki kitalálta, hogy nem egy kanapéba süppedős éjszaka elé néz, aki ellátogat A 38 hajó gyomrába péntek éjjel. Dylan szigorúan 180 bpm feletti zenei szolgálata hallatán valószínűleg senki nem fogja tudni megállni, hogy ne tegye magáévá a táncparkettet. De vigyázat Dylan zenéje igazi Blizkrieg a hallójáratoknak, és format C: az agynak.

2009.04.03 péntek 0:30 A38 hajó - Bladerunnaz prez. Dylan (Freak, Tech Freaks) Mastif (Bladerunnaz)Jegyárak: Elővétel: 2000 Ft, a fellépés napján: 2500 Ft

Cimkék: ajánló, gépzene

Leírás

„A zene politikailag gyanús dolog”
(Settembrini)

A világ legjobb zenéi. - A fusion jazz-től a thrash metalig. Nehézzene. Nem könnyű.

Levél nekünk

Keresés

Keres

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

IGEN Cikkgyűjtő

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

© 2008-2023, IGEN