Nehéz Zene

Rendszeres, minden pénteken jelentkező rovatunkban egy-egy zenészt mutatunk be, kevésbé hétköznapi (vö.: péntek) videófelvételén keresztül. A cél, hogy egész hétvégére raktározható zenei benyomást sugározzunk nehézzenei színvonalon.

Akik tudnak torzító, duplázó és basszus nélkül élvezhető metál-feldolgozást csinálni, valószínűleg jó zenészek.

Metallica: Nothing else matters - cimbalmon

Metallica: Unforgiven - hárfán

Slayer: Raining Blood - zongorán

A Replika c. társadalomtudományi folyóirat 2005. augusztusi számának egyik cikkére hívta fel PZM a figyelmünket. Az írás terjedelmesen, kottákkal teletűzdelve fejtegeti a klasszikus zene (pl. Bach) és a heavy metal virtuozitásának hasonlóságait. A gondolatmenet egész korrekt, vájtfülű zeneértőknek mindenképpen ajánlott.

[PDF dokumentum]

A nyolcvanas évek kiemelkedő metálgitárosainak stílusát és technikáját elemezve a szerző - Robert Walser, az amerikai populáris zene kiemelkedő kutatója - amellett érvel, hogy a szóban forgó művészek tudatosan építenek klasszikus zenei modellekre, és a kreatív virtuozitás komolyzenei mércével mérve is magasarendű formájához jutnak el. Walser szerint paradox módon épp a metálzene, ez a primitívnek vélt, az akadémiai diskurzusból kizárt szféra őrizte meg a XX. század előtti virtuóz komolyzene néhány fontos értékét.
(Replika fülszöveg)

Leírás

„A zene politikailag gyanús dolog”
(Settembrini)

A világ legjobb zenéi. - A fusion jazz-től a thrash metalig. Nehézzene. Nem könnyű.

Levél nekünk

Keresés

Keres

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

IGEN Cikkgyűjtő

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

© 2008-2023, IGEN