Nehéz Zene

Rendszeres, minden pénteken jelentkező rovatunkban egy-egy zenészt mutatunk be, kevésbé hétköznapi (vö.: péntek) videófelvételén keresztül. A cél, hogy egész hétvégére raktározható zenei benyomást sugározzunk nehézzenei színvonalon.

A nyári pihenő után nem akármilyen produkcióval jelentkezik a pénteki zenész. Bobby McFerrin már gyerekként megtanult zongorázni, csellózni, klarinétozni és fuvolázni, húszévesen kaliforniai klubokban zongorázott, igazán híressé mégis a capella előadásmódjával vált. Ő készítette el 1984-ben, The Voice címmel, a világ első, teljesen vokális lemezét. Hosszú ideig dolgozott együtt Chick Corea-val, napjaink egyik legjelentősebb jazz-zongoristájával, és az amerikai toplistákat is meghódította Don't Worry, Be Happy c. slágerével (1988).

Az alábbi videón Drive c. dalát énekli a Montreáli Nemzetközi Jazz Fesztiválon, önmagával többszólamban... Érdemes megfigyelni, ahogy szünet nélkül énekel: még levegővétel közben is, de folyamatosan más hangszíneken; az egyik hangszála oldalranyomásával kiadott kétszólamúság a videó végén ill. 2:23-kor pedig rettentő szigorú.

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás.

Szólj hozzá!

Név: (kötelező)

Ábra:

Ha van felhasználó neved, inkább jelentkezz be! Ha nincs, inkább regisztrálj!

Küldés

Leírás

„A zene politikailag gyanús dolog”
(Settembrini)

A világ legjobb zenéi. - A fusion jazz-től a thrash metalig. Nehézzene. Nem könnyű.

Levél nekünk

Keresés

Keres

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

IGEN Cikkgyűjtő

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

© 2008-2022, IGEN