Nehéz Zene

Hangszere négy húros gitár kvintre van hangolva, zenéje olyan, mintha Bartók Béla megismerné a Hendrix-életérzést, és nevezik gitárprímásnak is - Both Miklós, a fúziós magyar népzenét muzsikáló Napra zenekar gitárosa nyilatkozott a Lángoló Gitárok blognak. Mind szövegét, mind zenéjét jó szívvel ajánljuk.

Van rajtad kívül a világon, aki ezt csinálja?
Hogy az itt található népzenéket hegedűhangolású gitáron játssza? Nem tudok róla.

A Napra hogyan alakult?
2005-ben alakultunk. A Magyar Televíziónak csináltam filmzenét, és kaptam zenészeket, egyikük volt Boby, aki autentikus magyar népzenével foglalkozott. Nekem nagyon fontos volt, hogy valaki mélyen belevigyen ebbe a világba, és ő segített ebben, és barátok lettünk. Mondtam neki, hogy szeretnék egy olyan zenekart, ami Kárpát-medencei kultúrát feldolgozza, átértelmezi. A magyar népzenének mai fülel megfoghatatlanul progresszív ágai vannak. Hatalmas inspirációs lehetőségekkel rendelkezik. A Napra is erről szól. Boby mellett Winter Csaba is csatlakozott hozzánk. Ezek voltak a kezdetek.

 

A Napra szóló dolog?
A Napra teljes mértékben közösségi dolog. A Napra hangzásához mindenki hozzájárul.

Fogták már rátok, hogy magyarkodtok?
Ilyennel nem találkoztunk. De egyébként nem akarunk magyarkodni és nem akarunk nem magyarkodni; ez az egész egy marhaság. A kompozícióinkat soha nem befolyásolták ilyen jellegű elvi kérdések. Ennél sokkal magasabb szférákban található a valós zenei tartalom és a forma. Ellenben sokkal többször ért minket az a vád, hogy túlságosan öntörvényűen nyúlunk hozzá a népzenéhez.

 

A teljes interjú a Lángoló Gitárokon olvasható.

Cimkék: ajánló, folk, fúzió, gitár

Az ősz bejöttével kicsit szétestünk, emiatt majdnem teret is nyert a könnyűzene az éterben, de össze fogjuk szedni magunkat gyakoribb frissítésekre - kezdjük is mindjárt a közeljövő fontosabb koncertjeivel.

Carl Palmer Band
Budapest, a38 állóhajó, 2009. november 4. szerda 20:00.

A "dobosok dobosa", az Emerson, Lake & Palmer "P"-je. Előre tolt hatalams dobszerkó, virtuozitás, zeneiség: igazi progresszívrock-ünnep lesz ez is.
Jegyár: elővétel 5700 Ft, a fellépés napján 5700 Ft

Power of Three - Chick Corea, Stanley Clark and Lenny White
Budapest Kongresszusi Központ, 2009. november 7. szombat 20:00

Az S.M.V. bőgős projektből először az "S" (Stanley Clark) által képviselt részleg tűnik fel, hogy fantasztikus legyen.
Jegyár: 8900-15900 Ft

Marcus Miller Band
Budapest, Petőfi Csarnok, 2009. november 24. kedd 20:00

Az S.M.V. bőgős projektből "M" is jön aktuális, legújabb formációjával. A produkciónak, mint rendesen, most is megkérik az árát, de a csalódás kizárható.
Jegyár: 12 000 Ft.

 

Ajánlanánk tovább 2009. november 15-én Tommy Emmanuel akusztikus gitáros MÜPÁ-s koncertjét is (előzenekar: Máirtín O'Connor Trio), de erről biztosan tudjuk, hogy teltházas és minden jegy elkelt.

Cimkék: koncert, ajánló

Jojo Mayer's Nerve újra az a38-on! [+]

2009. szeptember 11. 5:44 / Borbás Barnabás

"Állak a földön, agyak eldobva." - fogalmazott PZM kolléga Jojo Mayer legutóbbi a38-as látogatása után (akkor éppen a Depart jazz formációjával durrantottak műsort), és feltehetően szeptember 22-én sem lesz ez másként. A Nerve 1998-ban alakult NYC-ben, és pontosan azóta legendás mind a drum'n bass, mind a jazz, mind a borultabb nehézzenei műfajok kedvelőinek körében. A "Prohibited Beatz" estjeik azóta is legendásak a tengerentúlon, azonos címmel pedig albumot is kiadtak (rajta kilenc tétellel).

A Nerve tagjai a ritmusgengszter doboson túl Takuya Nakamura (billentyű, trombita), John Davis (basszus) valamint Roli Mosimann (elektronika, "realtime audio deconstruction"). Szeptember 22-én, kedden a hajón látható lesz még az Uno Y Medio (a Másfél zenekar tagjainak oldalági projektje) ill. a Cadik of Membran, szintén Budapestről. Kezdés 21:00-kor, a jegy elővételben 3800 Ft, a helyszínen 4500 Ft. (Baranya megyeinek fontos lehet: a Nerve egy nappal korábban, a Pécsi Est Caféban is fellép, 20:00-tól!)

**********

Jojo Mayer nem csak elképesztő zenész, de a zenéről, technikáról alkotott teoretikus felfogása is figyelemre méltó. 2007-es a38-on adott koncerje után nyilatkozott a quart zenei magazinnak, alább ebből válogattunk néhány érdekes mondatot, de érdemes elolvasni a teljes szöveget is.

"Nem próbálok gépeket utánozni, az nem is volna lehetséges. Hiszen ember vagyok, biológiai organizmus, és egy nullákra-egyekre épülő, tökéletes bináris géppel versenyezni próbálni hülyeség lenne. Amit tehetek, az az, hogy kölcsönveszem a gépzene esztétikáját, hogy ajtókat nyissak ki. Ha kommunikációról van szó, a nyelv a kulcskérdés." [...]

"Egy csomó dologban részt vettem, játszottam jazzt, r&b-t, hiphopot, rockot híres és nem híres emberekkel. És láttam, hogy hogyan reagálnak az emberek ezekre, mit csinálnak, ha olyasmit kapnak, amit csak ritkán. Ez fontos számukra és számunkra is. Pedig amit a Nerve-vel csinálunk, az nem fér bele a «könnyen emészthető zene» kategóriába." [...]

"A technika csak eszköz, amit arra használsz, hogy kifejezd magad. Nem a fontossága a kérdés, hanem a hasznossága. Tudnod kell, hogyan lehet megcsinálni valamit, de az igazi kérdés az, hogy mit akarsz csinálni. Charlie Watts technikája tökéletes ahhoz, amit a Rolling Stones-ban játszik. Komoly félreértések vannak ebben a nagyon materialista világban a technikával kapcsolatban. «Mutasd meg ezt meg azt a trükköt, amivel lenyűgözhetem az embereket!» Nagyon sokan túlzott jelentőséget tulajdonítanak például a sebességnek. Hiszen a dob az a hangszer, amin igazán gyorsan lehet játszani, és ez felajzza az embereket. Ha igazán izgatna a sebesség, akkor sportoló lennék. A gyors sportolók ugyanis többet keresnek, mint a gyors zenészek. A technika haszna az, hogy a tested által támasztott akadályokat könnyebb legyőznöd. Nem kell állandóan arra koncentrálnod, hogy miként valósítsd meg az ötleteidet. De sokkal fontosabb a fantázia, az, hogy mit kezdesz a saját korlátaiddal." [...]

"Egy művész számára nagyon fontos, hogy ugyanazt több perspektívából is lássa. Vannak zenészek, akik egy bizonyos apró dologban nagyon jók, kivételes a technikájuk. De nagyon frusztráltak, mert csak húsz ember megy el a koncertjükre. «Miért? Én vagyok a legjobb!» De nem veszik észre, hogy csak abban a nagyon apró dologban nagyon jók. A workshopokon ezt próbálom közvetíteni a tanítványaimnak: hogy a zene művészet, és nem versengés. Nem arról szól, hogy te legyél a legjobb. Nem jó, ha egy bizonyos stílusba bezárkózol, legyen az klasszikus, jazz, rock, akármi. Ezeket meg kell semmisíteni. Megérteni, aztán megsemmisíteni. Tisztelni azokat, akik létrehozták, de nem leborulva imádni őket." [...]

"Számomra a stílus csak a test. A test meghal, és a szellem más helyre költözik. Gustav Mahler mondta, ne imádkozz a hamuhoz, hanem add tovább a tüzet. A tűz megtestesülése lehet Bach, Mozart, Beethoven, Sztravinszkij, vagy Louis Armstrong, Duke Ellington, Charlie Parker, John Coltrane - ugyanaz a tűz. Aztán ez a bizonyos test meghal, és a tűz megtestesül a Beatlesben, Jimi Hendrixben, James Brownban, a P-Funkban. Aztán meghal, és jön a Kraftwerk, Bob Marley, a Police; aztán az elektronikus zene és így tovább."

A koncertről bővebb info az a38 hivatalos oldalán.

Újra öt nap jazz [+]

2009. szeptember 8. 11:22 / Deák Endre

Mol Jazz Fesztivál 2009

Hetedszerre gyűlik össze Budapesten az európai jazz élvonala. A nemzetközi szinten is elismert MOL Jazz Fesztivál híres arról, hogy teret enged a messzemenőkig modern, nem kifejezetten tradicionális jazz-nek, így olyan furcsaságok is színpadra kerülnek, mint a belga zenebohócok (Trio Grande, 2008), vagy norvég jazz-metal-psycho-trash-funky (Eivind Aarset Quartet, 2008).

Idén az észak-európaiaké és a skandinávoké a főszerep, Dánia, Finnország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Németország és Svédország jazz-kiválóságai zenélnek nekünk öt napot. Persze az itthoni jazz is képviselteti magát, Szakcsi Lakatos Béla, Oláh Kálmán, a nagy kedvenc Tóth Viktor nemzetközi formációikkal. Külön esemény a Magyar Dal Napja, ahol csak magyar előadók játszanak. A felhozatal impozáns: Berki Tamás, Szőke Nikoletta, Váczi Eszter, Winand Gábor, Charlie, Babos Band, Mizar, Modern Art Orchestra és még sokan mások. Ahogy az elmúlt négy évben, idén is napi tudósítás lesz, remélhetőleg jó minőségű fényképekkel.

Húzós öt nap elé nézünk, ha valami, akkor ez nehézzene. Nagyon nehéz.

Egy kis ízelítő...

Lars Danielsson (SE)

Tóth Viktor (H)

B.B. King a Papp Lászlóban [+]

2009. június 30. 12:38 / nikola

Ismét egy drága koncertet ajánlunk figyelmetekbe. Idén nyáron hazánkba látogat B. B. King, akiről valóban állíthatjuk, hogy akkora nagy legendája a blues-nak, amihez foghatóan nagy nem sok van. A nehézzenei élmény garantált, innentől már minden csak a matekon múlik.

Rövid kedvcsináló

B.B. King

Egy ültetvényen született a Mississippi állam beli Itta Benában. Kilenc évesen kezdett gitározni, kórusba is járt. 20 éves korában Memphisbe ment, ahol utcazenélésből próbált megélni, később a helyi WDIA rádióállomás lemezlovasaként dolgozott. Itt kapta a „The Beale Street Blues Boy” becenevet, mely később „Blues Boy King”-re, végül B. B. Kingre rövidült.

1968-ban Johnny Winterrel és Mike Bloomfielddel koncertezett nagy sikerrel, aminek következtében a The Rolling Stones 1969-ben meghívta amerikai turnéjára. Ugyanebben az évben szerezte a "The Thrill Is Gone" című dalát, mellyel már nem csak a blues, de a poplisták élére is felkerült. Munkássága elismeréseként 1984-ben beválasztották a Blues Foundation Hall Of Fame-be, 1987-ben pedig a Rock And Roll Hall Of Fame-be. Minden idők legaktívabb zenésze, még 70 éves korán túl is évi 200 fellépése van.

A kisgyerek korától gitározó King soha nem járt tanárhoz, tudását autodidakta módon sajátította el. Stílusában érződik a delta blues lüktetése, de ezt a hangzást sikerrel vegyítette a kor más gitárosaira jellemző dzsesszes motívumokkal, így létrehozva az eredeti B. B. King-hangzást. Saját bevallása szerint az akkordjáték sosem volt az erőssége, de tempóérzéke, ujjvibratoja, és az egész dallamjátéka egyedülálló.

(via wikipedia)

 

Időpont: július 16., csütörtök, 20:00
Helyszín: Papp László Sportaréna
Beugró: 7.500 - 29.900 Ft-ig

Cimkék: b.b. king, ajánló, blues

Mike Stern a Millenárison [+]

2009. június 15. 16:27 / Csodatevő Nikola

Júliusban ismét hazánkba látogat Mike Stern, amerikai jazz-gitáros. Stern olyan nevekkel játszott együtt pályája alatt, mint Miles Davis, Billy Cobham vagy Jaco Pastoriu. Kedvcsináló videónkban a gitárvirtuóz mondja és mutatja, hogy nem is játszik olyan bonyolult dolgokat...

Időpont: július 9., csütörtök, 20:00
Helyszín: Millenáris Teátrum
Beugró: 8.900 Ft

Július 1.: Dream Theater, Budapest [+]

2009. május 29. 10:24 / Kerub

Kemény, hogy helyszínként már a 6000 fős PECSA Szabadtéri Színpad is kicsinek bizonyult és idén júluis az első alkalom, hogy a Papp László Sportarénában rendeznek Dream Theater koncertet. Még a legcinikusabb zenehallgatókat is elismerő bólogatásra késztető banda új lemezét készül bemutatni nálunk, mely szűk két éve az első a legutóbbi, Systematic Chaos óta. (A Black Clouds & Silver Linings június 23-án kerül boltokba.)

 

DREAM THEATER
Tour 2009. június 1., Aréna
Vendég: Cynic

Jegyárak:
Ülő:
7.500.-
8.900.-
9.900.-
12.500.-
15.000.-

Álló:
9.900.-

 

Tavaly egy vájt fülű kollégám invitált a címben említett úriember koncertjére, mert gitárosként szégyen, de addig nem hallottam róla. Majd felkészülvén a diszkográfiából már úgy álltam hozzá, hogy nagy kár lenne kihagyni, az eseményről kifelé jövet pedig már életem egyik legnagyobb hibájának tartottam volna, ha elmulasztom..

Egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány gitárostól hallottam ilyen világszínvonalú ízes, karakteres játékot. Pluszpont, hogy az előadásmód sem szomorkás-cipőbámulós, mert hiába jó a zenész, azért egy blues-rock koncerten nem árt, ha élettel teli a színpadi produkció is. (Főleg, hogy ő énekel végig, és még a mikrofonhoz kötöttség ellenére is pörögnek az események)

Így ezen a csatornán keresztül is csak buzdítani tudok minden gitárost, zenészt, vagy inkább minden élőzene-kedvelőt, hogy ha ideje és tárcája engedi, látogasson el május 22-én a Millenáris Teátrumba, hogy a mulasztását pótolja (annak, aki látta tavaly, nem hiszem, hogy egy percig is kétséges, hogy ott kell lenni).

Akinek sikerült felcsigáznom az érdeklődését, annak a részletek:

2009. május 22., péntek, 20:00, Millenáris Teátrum

Joe Bonamassa (USA)

Jegyár elővételben 5000 Ft

Nemsokára felkerül az ötödik gyertya is az egyik legérdekesebb dolgokat művelő hazai big band, a FSCO tortájára. A Nagy János vezette zenekar május 16-án 21:00-tól a Budapest Jazz Clubban ünnepli évfordulóját. A bandát (Nagy János saját triójához hasonlóan) Szappanos György kíséri basszusgitáron, így a grimaszok is garantáltak. A programot a Mezzo TV rögzíti (pogózni és bodysurfolni ezért most nem szabad). Alább pedig az mtv felvételével nosztalgiázunk, amikor még FSCO és EM közösen prüntyögtek a hajón.

 

FSCO, Budapest Jazz Club, május 16.
Jegyárak: 1500 Ft / diák 1000 Ft
www.fsco.hu

Cimkék: nagyjános, fsco, ajánló

A kőbányai zenesuliból kiszakadt fiatal tehetségeek közül Barabás Lőrinc minden kétséget kizáróan az egyik legismertebb: az Irie Maffián keresztül a hip hop és reggae rajongóit, az Eklektricen és a random szerdán keresztül pedig sok vájtfülű nehézzenészt is tisztelőjének tudhat. Nem semmi, hogy május 16-án, a Művészetek Palotájában kezdődő Jazztavasz nyitónapján is őt hallgathatja a nagyérdemű - kiegészülve a tunéziai Dhafer Youssef formációjával.

Tovább

Mindig hízik a májunk, ha olvassuk valahol, hogy a világ egyik legnagyobb basszusgitárosa, Richard Bona megőrül a magyar gasztronómia első számú jelképének számító gulyáslevesért. A bőgős (itt a képen jobbra) rendhagyóm módon ezúttal nem az a38-on, hanem a Művészetek Palotájában (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem) ad közös koncertet Snétberger Ferenc gitárművésszel és Paolo Vinaccia dobossal május másodikán, szombaton 19.00-tól. Minden kétséget kizáróan tehát az év egyik legfontosabb koncertje készülődik itten.

Tovább

Jeff Scott Soto @ Diesel Club [+]

2009. április 1. 7:28 / Mezei Misi

A tavalyi év egyik legjobb magyarországi koncertjének választotta több fórum, a véleményüket én is csak osztani tudom Jeff Scott Soto és a Tempestt közös bulijával kapcsolatban.

A Livesound csapatának köszönhetően idén ismét lehetőségünk lesz elcsípni hangszálakrobatánkat, ezúttal saját bandájával. De ki is ő, mit érdemes róla tudni?

Zenei blog lévén jöjjön először egy dal tőle, ami talán többet mond el róla az utána következő rocktörténelem-óránál.

(A 80-as évekbeli rocksztáréletet feldolgozó hollywoodi filmben, a Rock Star c. alkotásban Mark Wahlbergnek kölcsönözte a hangját Soto, a filmben elhangzó himnuszt hallhatjátok alant élőben)

Tovább

dylanÁprilis 3-án közvetlenül a legendás Sisters of Mercy koncertje után az A38 hajó gyomra átadja a helyet Dylan-nek, aki feladva földmérői karrierjét, a szintezőműszerek helyett inkább a lemezjátszókat választotta munkaeszközéül. Dylan meghatározó szereplő az Egyesült Királyság drum and bass szénájában, feleségével Robyn Chaos-szal a Therapy Sessions névvel fémjelzett utazó cirkusz egyik szülőatyja és a Freak Recordings mindenese, amelyik nem kisebb céllal jött létre, mint azzal, hogy begyűjtse a legelborultabb zenéket játszó, DJ-ket és producereket.

A stílus, amit művel a hardstep nevet viseli, ami nem más, mint a drum and bass egyik legszélsőségesebb irányzata. A gépzenék világában kevésbé jártas, avatatlanabb fülűek talán a metróépítésre asszociálnának egy-egy hardstep szám hallatán, de ennél jóval komplexebb műfajról van szó. A végtelenségig loopolt dobminták és egy thai masszázzsal felérő basszusszőnyegek adják az alapot, kicsit a breakcore nyomdokain haladva, folyamatos váltásokkal megspékelve. Sokszor elkalandozik a hardcore techno világába is, sőt ezen kívül jócskán merít indusztriális zenék kelléktárából. A drum and bass ezen ága kiválóan alkalmas arra, hogy néhány szomszédunkat és/vagy rokonságunkat egy alapos kiképzésben részesítsük.

Ami a drum and bass-ben Dylan , a HC-ben mondjuk a Dillinger Escape Plan, vagy a metálban a Meshuggah. Talán már mindenki kitalálta, hogy nem egy kanapéba süppedős éjszaka elé néz, aki ellátogat A 38 hajó gyomrába péntek éjjel. Dylan szigorúan 180 bpm feletti zenei szolgálata hallatán valószínűleg senki nem fogja tudni megállni, hogy ne tegye magáévá a táncparkettet. De vigyázat Dylan zenéje igazi Blizkrieg a hallójáratoknak, és format C: az agynak.

2009.04.03 péntek 0:30 A38 hajó - Bladerunnaz prez. Dylan (Freak, Tech Freaks) Mastif (Bladerunnaz)Jegyárak: Elővétel: 2000 Ft, a fellépés napján: 2500 Ft

Cimkék: ajánló, gépzene

Blues-fúzió: Little Axe a Hajón [+]

2009. március 29. 12:56 / McFly

színes, fekete-fehér magyarul beszélő szerelmes akciófilmÖrömteli nap lesz április hatodika a blues szerelmeseinek (vagy a hiphop, vagy a Living Colour, és/vagy  Rolling Stones-fanoknak). Hazánkba látogat ugyanis Little Axe, polgári nevén Skip McDonald, aki erős szálakon kötődik az imént felsoroltakhoz.

Zenéjét kategorizálni nem egyszerű feladat, talán a legjobb szó rá, hogy nagyon "amerikai". A tradicionális blues dominál benne hiphop-alapokkal , fúziós, chillout-os, gospel  elemekkel egyedivé fűszerezve.

A kísérő zenészekről is érdemes szót ejteni: a Living Colourból ismert Doug Wimbish szolgáltatja a basszust, a sztárvendég (már akinek nem elég Doug) pedig Bernard Fowler lesz, aki lassan 25 éve dolgozik a Stones-szal főként háttérénekesként.  (A legutóbbi, Scorsese által jegyzett Shine a Light című mozifilmben is hallhatták/láthatták a banda rajongói.)

Mindezen stíluskavalkádhoz jön még a Tudósok, amolyan cseresznyeként a tejszínhabon, akik Dávid Ibolya titkos élete című új albumukat mutatják be a nagyérdeműnek. 

2009.04.06.Hétfő, 20H, A38 Hajó:             
Little Axe (USA) - Blues For The XXI. Century, előtte:Tudósok    
           

Jegyárak: Elővétel 3500 Ft, a helyszínen 4000 Ft

Cimkék: blues, ajánló

Ha csak annyit mondanánk Bailey-ről, hogy ő az, aki a Weather Reportban tizenkilenc évesen Jaco Pastoriust váltotta, talán már elég garancia lenne egy mellbevágó basszus estre. De áshatunk még a zenetörténetben VB tehetségének igazolásához: a hetvenes években Omar Hakim dobos, a nyolcvanas években Santana (vagy éppen a popdíva Madonna), a kilencvenes években Mike Stern és Sting partnereként is szerepelt. A fúziós basszusgitár hőse ezúttal Dean Brown gitárossal, Peter Horvath billentyűssel (igen, magyar származású, 1983 óta él Amerikában), és Poogie Bell dobossal alkotott quartetje érkezik Magyarországra.

Victor Bailey Group, Millenáris, 2009. március 25. szerda (20:00)
Jegyár elővételben: 4500 Forint
Jegyár a helyszínen: 5500 Forint

Cimkék: bailey, basszus, ajánló

Leírás

„A zene politikailag gyanús dolog”
(Settembrini)

A világ legjobb zenéi. - A fusion jazz-től a thrash metalig. Nehézzene. Nem könnyű.

Levél nekünk

Keresés

Keres

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

IGEN Cikkgyűjtő

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

© 2008-2023, IGEN